Bakłażan faszerowany

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bakłażan faszerowany jest bardzo smaczny. Podałam go z sosem paprykowym, ale również możecie wybrać swój ulubiony sos lub ketchup.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
    500 g mięsa mielonego
    100 g żółtego sera
    150 g pieczarek
    1 szklanka kuskusa
    1 cebula
    2 łyżki masła klarowanego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki ostrej papryki
    sól
    pieprz
    natka pietruszki

Bakłażan faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso mielone i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu.Doprawić solą, pieprzem, paprykami.
    Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem.
    Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Wszystko razem wymieszać z pieczarkami i mięsem. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
    Bakłażana przeciąć wzdłuż i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut.
    Wyjąć i ostudzić.
    Z każdej połówki łyżeczką wydrążyć miąższ , tworząc łódeczki, tak aby boki miały około 1 cm grubości.
    Każdą łódeczkę z bakłażana wyłożyć w środku plastrami sera.
    Na wierzch wyłożyć mięso i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut.
    Podawać gorące posypane natką pietruszki i polane ulubionym sosem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy