BAKLAVA

4.5 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo słodki, klejący się a mimo to pyszny bałkański deser. Ostrzegam, że przygotowanie jest trudne i czasochłonne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO FILO
    3 szkl. mąki
    4 łyżki oliwy lub oleju
    szczypta soli
    szklanka wody


    NADZIENIE
    300 g orzechów włoskich (lub po 150 g orzechów włoskich i migdałów)
    2 łyżki cukru,
    1/2 łyżeczki cynamonu,
    1/4 łyżeczki mielonych goździków
    2 łyżki stopionego masła


    SYROP
    300 ml wody,
    3 łyżki miodu,
    1/2 szklanki cukru,
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    5 goździków,
    2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
    trochę skórki otartej z cytryny lub pomarańczy

    DODATKOWO
    150 g stopionego masła (do smarowania ciasta w brytfannie)

Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Baklava - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO FILO:
  • 2. Mąkę mieszamy z solą, oliwą i wodą.
  • 3. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy wilgotną szmatką i odstawiamy na 5 minut.
  • 4. Dzielimy ciasto na 7. części. Każdą z nich rozwałkowujemy bardzo cienko (na grubość kartki).
  • 5. NADZIENIE:
  • 6. Orzechy i migdały siekamy grubo, mieszamy z cukrem i przyprawami korzennym. Przesypujemy do rondelka.
  • 7. Stapiamy masło. Dodajemy do posiekanych orzechów i przypraw. Mieszamy.
  • 8. SYROP:
  • 9. Wodę, miód, przyprawy, skórki gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 10. PRZYGOTOWANIE BAKLAVY:
  • 11. W brytfannie układamy pojedynczy płat ciasta filo i smarujemy go stopionym masłem. Układamy kolejny, smarujemy masłem. Tak układamy 4 płaty.
  • 12. Wykładamy połowę orzechowego nadzienia.
  • 13. Na nadzieniu układamy płat ciasta, smarujemy stopionym masłem. Na niego kładziemy jeszcze jeden płat.
  • 14. Wykładamy pozostałe nadzienie. Przykrywamy ostatnim płatem, smarujemy masłem. Lekko nacinamy ten ostatni płat – to ułatwi potem krojenie.
  • 15. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 150 stopni. Pieczemy baklavę 50 minut.
  • 16. Gorące ciasto polewamy schłodzonym syropem. Odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej 2. godziny.
  • 17. Baklavę kroimy w prostokąty lub romby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować