Bakaliowy kurczak

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Taki kurczak to rewelacyjny dodatek do sałatek i pieczywa. Bakaliowy środek nadaje mu świątecznego akcentu. Polecam!!!

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kurczak (około 1,2 kg),
    • Około 500 gram mięsa mielonego, wieprzowego,
    • Ok 350 gram bakalii ( u mnie morele, śliwka kalifornijska i figi),
    • 1 jajko,
    • Olej,
    • Przyprawa do kurczaka,
    • Pieprz, sól do smaku,
    • Mały pęczek natki pietruszki,
    • 3 ząbki czosnku

Bakaliowy kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyluzowany kurcza 1. Z kurczaka usuwamy korpus. Około 4- 5 łyżek oleju łączymy z przyprawą do kurczaka. Tak przygotowaną przyprawą nacieramy kurczaka od środka i zewnątrz.
  • przygotowanie nadzienia 2. NADZIENIE:
    Morele i śliwki przekrawamy na połowę. Pietruszkę siekamy. Mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do tak przygotowanego dodajemy jajko, pietruszkę oraz bakalie. Całość mieszamy.
  • przed pieczeniem 3. . Gotowym, bakaliowym farszem napełniamy środek kurczaka. Po napełnieniu kurczaka zaszywamy. Dodatkowo związujemy mu nóżki oraz skrzydełka.
    Gotowego przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość delikatnie podlewamy olejem. Kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około1,5 godzimy w 190°C. W trakcie pieczenia wierzch polewamy wytworzonym sosem.
    Gotowego wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem usuwamy nici.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy