Ciasto na każdą okazję,zawsze szybko znika nawet nie wiem kiedy, ciasto bakaliowe ,ciasto orzechowe przełożone kremem ananasowym całość dopełnia bez kokosowa to musi być pyszne.
2 godz.
Składniki:
Foremka 24/24 cm
na ciasto bakaliowe:
150 g cukru pudru
150 g masła
100 g maki pszennej
2 jaka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g posiekanych bakali
na ciasto orzechowe:
6 jajek
150 g zmielonych orzechów
3/4 szklanki bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na bezę kokosową:
4 białka
100 g cukru pudru
200 g kokosu
na krem ananasowy:
puszka ananasa w puszce w kawałkach
1/2 szklanki cukru
2 łyżki maki ziemniaczanej
375 g margaryny
50 ml spirytusu
Bakaliowy ananasowiec z kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto bakaliowe;
Masło,cukier puder i jajka zmiksować,wsypać bakalie i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać,przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia piec 25 minut w temperaturze 190 stopni C.
2.ciasto orzechowe:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę w czasie ubijania dodać proszek do pieczenia i żółtka,następnie bułkę tartą i orzechy,cisto wylać do blaszki wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
3.krem ananasowy:
Zalewę z ananasów uzupełnić wodą do 1,5 szklanki,1 szklankę zagotować,a w 1/2 rozpuścić mąkę ziemniaczaną i cukier i ugotować kisiel przestudzić.
Masło utrzeć i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce kisielu,spiritus,a na koniec posiekane ananasy.
4.beza kokosowa:
Białka ubić na sztywną pianę,dodawać cukier,ubijać do uzyskania jednolitej,zwartej masy,połączyć z wiórkami kokosowymi,piec w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C,do lekkiego zrumienienia.
Komentarze