Bakaliowo-czekoladowe risotto

0 (0 ocen)

Podajemy od razu, ciepłe, posypane czekoladą. To słodziutki deser dla osób lubiących ryż, mleko, bakalieDeser można podać także z gałką ulubionych lodów!

Składniki:

  • Składniki:
    • 120 g ryżu,
    • 500-600ml mleka,
    • ¼ kostki masła,
    • 2 łyżki cukru,
    • Garść siekanych orzechów,
    • Około 6 owoców moreli suszonych,
    • Około 6 owoców suszonych fig,
    • Około 1-2 łyżki rodzynek,
    • 0,5 tabliczki czekolady deserowej,

Bakaliowo-czekoladowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy na dużej patelni lub w rondelku,
    Wsypujemy do niego ryż. Dokładamy cukier i podlewamy połową mleka. Razem gotujemy, stopniowo w miarę wchłaniania, dokładamy mleko. Ryż powinien być delikatnie al dente, w kremowym sosie mlecznym.
    Między czasie czekoladę ścieramy na grubych oczkach, część odstawiamy do dekoracji. Bakalie kroimy na mniejsze części. Do gotowego ryżu dokładamy suszone owoce i orzechy. Wsypujemy czekoladę i szybko mieszamy. Niekoniecznie do całkowitego rozmieszania, efekt marmurkowaty także ładnie się prezentuje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy