Bakaliowo-bananowy piernik

0 (0 ocen)

  • 50 min

Modyfikacja tradycyjnego piernika. Dodatek bananów sprawia, że ciasto jest wilgotne i bardziej zbite.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na 2 wąskie blachy:
    - 3 szklanki mąki,
    - 150 g masła,
    - 4 łyżki miodu,
    - 4 jajka,
    - 150 g orzechów włoskich lub innych,
    - 100 g śliwek suszonych,
    - 3 dojrzałe banany,
    - szklanka mleka,
    - proszek do pieczenia,
    - przyprawa do piernika,
    - cynamon,
    - kakao.

Bakaliowo-bananowy piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić masło z miodem i wystudzić.
  • 2. Jajka ubić na puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko, przyprawy oraz masło z miodem i pokrojone w kawałki banany. Połączyć na jednolitą masę. Dodać bakalie i wymieszać do połączenia składników.
  • 3. Wylać na blachy do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • 4. Piec w 180 stopniach około 15-20 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 20 min do suchego patyczka.
  • 5. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową lub lukrem bądź posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Banany powinny być bardzo dojrzałe, aby wydobyć z nich największą słodycz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy