Bakaliowo-bananowy piernik

  • wyświetlono: 204 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Modyfikacja tradycyjnego piernika. Dodatek bananów sprawia, że ciasto jest wilgotne i bardziej zbite.

kowwioleta
  • 50min

Składniki

Składniki na 2 wąskie blachy:
- 3 szklanki mąki,
- 150 g masła,
- 4 łyżki miodu,
- 4 jajka,
- 150 g orzechów włoskich lub innych,
- 100 g śliwek suszonych,
- 3 dojrzałe banany,
- szklanka mleka,
- proszek do pieczenia,
- przyprawa do piernika,
- cynamon,
- kakao.

Sposób przygotowania przepisu:

Bakaliowo-bananowy piernik

  • 1. Roztopić masło z miodem i wystudzić.
  • 2. Jajka ubić na puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko, przyprawy oraz masło z miodem i pokrojone w kawałki banany. Połączyć na jednolitą masę. Dodać bakalie i wymieszać do połączenia składników.
  • 3. Wylać na blachy do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • 4. Piec w 180 stopniach około 15-20 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 20 min do suchego patyczka.
  • 5. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową lub lukrem bądź posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Banany powinny być bardzo dojrzałe, aby wydobyć z nich największą słodycz.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebananypiernikmiódbakalie

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik

Dodane przez: Mała_Mi

Piernik

Puszysty piernik z powidłem i masą...

pierniczki

Dodane przez: Babcia Tereska

PIERNICZKI

Pyszne pierniczki z lukrem.

pierniczki

Dodane przez: dusiowa

Pierniczki

pyszne pierniczki gotowe od razu

image-29pync5

Dodane przez: bozena58

Pierniczki

Świąteczne pierniczki można już...

Pierniki

Dodane przez: Bilcia

Pierniki

Pyszne pierniki na prawdziwym miodzie-...

pierniczki

Dodane przez: goshia

Pierniczki

Co to by była za święta bez pierniczków?...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE