Fantastyczne ciasto! Ciężkie i wilgotne, ale nie zakalcowate. Wypełnione po brzegi bakaliami, polecam!
Składniki:
90 g masła
85 g cukru trzcinowego
85 g miodu
150 g śliwek suszonych
110 g rodzynek
30 g suszonej żurawiny
70 ml likieru wiśniowo-czekoladowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka kakao
75 g mąki pszennej
40 g mielonych migdałów
0,25 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 łyżeczki sody
1 jajko
Bakaliowiec - czekoladowy keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do garnuszka wrzucić masło, cukier i miód. Dolać likier (użyłam likieru o smaku wiśniowo-czekoladowym, ale można użyć dowolnego) oraz sok z cytryny.
Suszone śliwki pokroić w kawałki.
Do garnka wsypać śliwki, żurawinę i rodzynki. Garnek postawić na małym ogniu, gotować 10 minut. zdjąć z ognia i przestudzić.
Następnie wsypać mąkę, kakao, migdały, proszek i sodę. Wymieszać dokładnie. Wbić jajko i ponownie wymieszać.
Masę nałożyć do formy o średnicy 18cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 60 minut.
Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem (można polać polewą czekoladową)
Komentarze