Bakaliowiec - czekoladowy keks

0 (0 ocen)

Fantastyczne ciasto! Ciężkie i wilgotne, ale nie zakalcowate. Wypełnione po brzegi bakaliami, polecam!

Składniki:


  • 90 g masła
    85 g cukru trzcinowego
    85 g miodu
    150 g śliwek suszonych
    110 g rodzynek
    30 g suszonej żurawiny
    70 ml likieru wiśniowo-czekoladowego
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka kakao
    75 g mąki pszennej
    40 g mielonych migdałów
    0,25 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,25 łyżeczki sody
    1 jajko

Bakaliowiec - czekoladowy keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do garnuszka wrzucić masło, cukier i miód. Dolać likier (użyłam likieru o smaku wiśniowo-czekoladowym, ale można użyć dowolnego) oraz sok z cytryny.

    Suszone śliwki pokroić w kawałki.

    Do garnka wsypać śliwki, żurawinę i rodzynki. Garnek postawić na małym ogniu, gotować 10 minut. zdjąć z ognia i przestudzić.

    Następnie wsypać mąkę, kakao, migdały, proszek i sodę. Wymieszać dokładnie. Wbić jajko i ponownie wymieszać.

    Masę nałożyć do formy o średnicy 18cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 60 minut.

    Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem (można polać polewą czekoladową)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy