Bakaliowiec

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto pełne bakalii

Składniki:

  • jajka - 3 szt
    mąka -4 łyżki
    cukier - 100 g
    mieszanka skórek - 100 g
    skórka z cytronu - 100g
    żurawina suszona - 100 g
    migdały słupki - 100 g
    orzechy włoskie - 100 g
    wiśnie kandyzowane - 100 g
    słonecznik łuskany - 100 g
    śliwki suszone - 200 g
    morele suszone - 100 g
    przyprawa do piernika -1 opak
    aromat do ciasta- dowolny
    cukier puder do posypania

Bakaliowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakaliowiec 1. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i cukrem.
  • Bakaliowiec 2. Jajka wybić do miski , rozmieszać widelcem.
  • Bakaliowiec 3. Do miski wsypać wszystkie bakalie, śliwki, morele i orzechy można pokroić na mniejsze kawałki.
  • Bakaliowiec 4. Do bakalii dodać wymieszane produkty sypkie, dokładnie wymieszać.
  • Bakaliowiec 5. Następnie wlać rozbełtane jajka, wymieszać.
  • 6. Formę do keksu, wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem.
    Wyłożyć masę bakaliową do formy, dobrze docisnąć.
  • Bakaliowiec 7. Piec w nagrzanym piekarniku do 150 stop, przez godzinę.
  • 8. Ostudzony bakaliowiec, posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto powinno się piec w formie keksowej, ale ja upiekłam w takiej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy