Bakaliowiec

4.98 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Najlepszy jest na drugi dzień.

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    30 dag margaryny
    10 dag cukru pudru
    4 jajka
    3 łyżki śmietany
    łyżka proszku
    do pieczenia
    cukier waniliowy
    dżem
    2 łyżki cukru
    20 dag bakalii

    Krem:
    2 szkl. mleka
    1 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    kostka masła
    budyń waniliowy
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka mąki pszennej
    3 żółtka
    sok z 1/2 cytryny
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.98 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Bakaliowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem i siekamy z margaryną. Dodajemy cukry waniliowy i puder, żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół, rozwałkowujemy i wykładamy na dwie blachy (25x37 cm). Smarujemy
    dżemem i ubitymi z cukrem białkami. Posypujemy bakaliami. Pieczemy po ok.
    25 minut w 180 °C.
  • 2. Krem: połowę mleka gotujemy z cukrami. Resztę mleka mieszamy z żółtkami, mąkami i budyniem. Wlewamy do wrzącego mleka. Mieszając, chwilę gotujemy. Studzimy. Ucieramy z masłem, dodając sok z cytryny.
  • 3. Masę wykładamy na placek. Przykrywamy drugim (stroną z bakaliami do wewnątrz). Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować