Bakaliowe florentynki

0 (0 ocen)

Smaczne bakaliowe ciasteczka, idealne jako przekąska podczas dłuższego spaceru czy wycieczki.

Składniki:

  • Składniki;
    pół szklanki rodzynków
    pół szklanki suszonych śliwek
    garść orzechów laskowych
    4 suszone brzoskwinie
    garść suszonych daktyli
    garść płatków migdałowych
    pół szklanki suszonych moreli
    15 dag masła
    5 łyżek cukru kryształu
    3 łyżki śmietany 36%

Bakaliowe florentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie bakalie pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać cukier i mieszając gotować kilka minut aż masa stanie się gładka i gęstsza, lekko ją przestudzić i wlać do bakalii, na końcu dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia a na papier łyżką wykładać okrągłe kopczyki bakalii. Robimy odstępy ponieważ ciastka trochę się rozleją na papierze, należy je po kilku minutach pieczenia przywrócić do początkowego kształtu lub ostrą foremką wykrawać koła. Ciastka pieczemy około 10 min w 175C. Można też całe dno formy wyłożyć masą bakaliową a po upieczeniu ostrym nożem kroić kwadraty czy prostokąty. Ciasta muszą dobrze przestygnąć inaczej podczas wyciągania będą się rozpadać i kruszyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy