Bakaliowe ciasto z krakersami i kajmakiem

4.49 (184 ocen)

  • 60 min

Pyszne, aromatyczne ciasto!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    7 białek
    5 żółtek
    1/2 szklanki cukru
    120 g zmielonych orzechów włoskich
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich
    1/20 szklanki rodzynek
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    Krem:
    275 g masła
    1 puszka gotowej masy krówkowej

    1 paczka słonych krakersów
    3/4 szklanki łuskanego słonecznika

Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bakaliowe ciasto z krakersami i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Po kilku minutach ubijania dodać kakao, mielone orzechy z proszkiem oraz resztę bakali i wiórki, delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w temperaturze 180 .
    Po całkowitym wystudzeniu (najlepiej upiec dzień wcześniej) ciasto przekroić na 2 blaty.
  • 2. Masło utrzeć na puch i partiami dodawać masę krówkową do całkowitego połączenia składników.
  • 3. Na suchej patelni uprażyć na złoto słonecznik, wysypać na duży, płaski talerz i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • ciasto z krakrsami 4. Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć część kremu, rozsmarować. Ułożyć krakersy, wyłożyć kolejną część kremu i rozsmarować. Przykryć drugą częścią ciasta, wyłożyć ostatnią część kremu, rozsmarować i posypać uprażonym słonecznikiem.

Porady

Ciasto smakuje najlepiej następnego dnia po przygotowaniu i po schłodzeniu w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować