Bakaliowe ciasto z krakersami i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Po kilku minutach ubijania dodać kakao, mielone orzechy z proszkiem oraz resztę bakali i wiórki, delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w temperaturze 180 .
Po całkowitym wystudzeniu (najlepiej upiec dzień wcześniej) ciasto przekroić na 2 blaty.
2.Masło utrzeć na puch i partiami dodawać masę krówkową do całkowitego połączenia składników.
3.Na suchej patelni uprażyć na złoto słonecznik, wysypać na duży, płaski talerz i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
4.Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć część kremu, rozsmarować. Ułożyć krakersy, wyłożyć kolejną część kremu i rozsmarować. Przykryć drugą częścią ciasta, wyłożyć ostatnią część kremu, rozsmarować i posypać uprażonym słonecznikiem.
Porady
Ciasto smakuje najlepiej następnego dnia po przygotowaniu i po schłodzeniu w lodówce.
Komentarze