Bakaliowa pychotka

4.5 (148 ocen)

  • 40 min

To bakaliowe ciasto ma wiele odsłon,a to mój pomysł na jego wykonanie.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto 8 białek 3 żółtka 1 szkl cukru 1 łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 10 dkg orzechów włoskich posiekanych i mielonych 10 dkg rodzynek 1 mała torebka płatków migdałowych Krem 1|2 puszki brzoskwiń +sok 2 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru 5 żółtek 1,5 kostki masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej kieliszek spirytusu 1 op ciastek typu delicje polewa czekoladowa,bakalie do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bakaliowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakaliowy przysmak 1. Bakalie i płatki migdałowe łączymy z mąką i proszkiem.Białka ubijamy dodajemy cukier i ubijamy na sztywno.Dodajemy żółtka,chwilę miksujemy. Do masy dodajemy przygotowane bakalie i łączymy za pomocą łopatki.Ciasto dzielimy na dwie części,wlewamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia{32|22cm} i pieczemy ok 30 min w temp 170C,studzimy.Sok z puszki zagotowac z cukrem.Budynie rozpuszczamy w 1,5 szkl wody,łączymy z żółtkami i wlewamy do wrzącego soku i zagotowujemy.Studzimy.Ucieramy masłoi porcjami dodajemy budyń.Kawę zalewamy 1|2 szl wrzącej wody lekko studzimy,wlewamy alkohol.Brzoskwinie kroimy w plasterki.Jeden placek układamy w blaszce,rozsmarowujemy 1|3 masy ,układamy w odstępach delicje mocno nasączone naparem kawy i alkoholu.Między ciastka wkładamy plasterki brzoskwiń,wykładamy resztę kremu i przykrywamy drugim plackiem.Polewamy polewą i dekorujemy bakaliami.Schłodzic,najlepiej przez noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować