To moja pierwsza pascha ale na pewno nie ostatnia!! w moim domu ani w domu męża nie przygotowywało się tego deseru,ale od tego roku w naszym domu będzie stałym elementem Wielkanocnego stołu:)
Składniki:
20 g suszonych moreli
20 g rodzynek
20 g suszonych śliwek
20 g kostki ananasowej
20 g krojonej skórki kandyzowanej
250 g sera białego półtłustego
2 żółtka
1 łyżka amaretto
1/2 laski wanilii
160 g cukru
100 g miękkiej margaryny
100 g okrągłych biszkoptów
20 g czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
Bakaliowa pascha z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wrzucić pokrojone morele, śliwki. Dodać rodzynki i kostkę ananasową. Zalać szklanką wrzątku i zostawić na około 1 godzinę. Następnie porządnie odcedzić.
2.Ser przetrzeć przez sito lub zmielić 2 krotnie w maszynce
3.Do miski przełożyć miękką margarynę, dodać ziarenka wanilii i utrzeć ją na pulchny krem z cukrem.
4. Następnie dodawać po jednym żółtku stale ucierając. Dodać amaretto.
5.Następnie dodawać po łyżce sera cały czas ucierając.
6.Na koniec dodać bakalie wraz ze skórką pomarańczową i delikatnie wymieszać łyżką.
7.Biszkopty pokruszyć dosyć drobno ( 4-5 sztuk zostawić w całości).
Miskę wyłożyć folią aluminiową i wysypać na dno pokruszone biszkopty. Lekko je docisnąć. Dać połowę przygotowanej masy serowej i także lekko docisnąć.
8.Kolejna warstwa to pokruszone biszkopty i ser. Na wierzchu ułożyć biszkopty w całości. Do środka zawinąć płaty folii, nakryć talerzykiem i docisnąć słoikiem np. dżemu. Odłożyć do lodówki na calą noc.
9.Kolejnego dnia w kąpieli wodnej roztopić czekoladę i dodać do niej mleko i dobrze wymieszać aż konsystencja będzie gładka.
Paschę wyjąć z miski i polać z wierzchu polewą czekoladową i zostawić do zastygnięcia. Smacznego!
Komentarze