Bakaliowa pascha z biszkoptami

4 (1 ocen)

To moja pierwsza pascha ale na pewno nie ostatnia!! w moim domu ani w domu męża nie przygotowywało się tego deseru,ale od tego roku w naszym domu będzie stałym elementem Wielkanocnego stołu:)

Składniki:

  • 20 g suszonych moreli
    20 g rodzynek
    20 g suszonych śliwek
    20 g kostki ananasowej
    20 g krojonej skórki kandyzowanej
    250 g sera białego półtłustego
    2 żółtka
    1 łyżka amaretto
    1/2 laski wanilii
    160 g cukru
    100 g miękkiej margaryny
    100 g okrągłych biszkoptów
    20 g czekolady mlecznej
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Bakaliowa pascha z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bakalie namoczyć 1. Do miseczki wrzucić pokrojone morele, śliwki. Dodać rodzynki i kostkę ananasową. Zalać szklanką wrzątku i zostawić na około 1 godzinę. Następnie porządnie odcedzić.
  • ser ptetrzeć 2. Ser przetrzeć przez sito lub zmielić 2 krotnie w maszynce
  • margaryne utrzeć z cukrem 3. Do miski przełożyć miękką margarynę, dodać ziarenka wanilii i utrzeć ją na pulchny krem z cukrem.
  • dodawać po żółtku 4. Następnie dodawać po jednym żółtku stale ucierając. Dodać amaretto.
  • po łyżce dodawać ser 5. Następnie dodawać po łyżce sera cały czas ucierając.
  • dodać bakalie 6. Na koniec dodać bakalie wraz ze skórką pomarańczową i delikatnie wymieszać łyżką.
  • nakładać warstwy 7. Biszkopty pokruszyć dosyć drobno ( 4-5 sztuk zostawić w całości).
    Miskę wyłożyć folią aluminiową i wysypać na dno pokruszone biszkopty. Lekko je docisnąć. Dać połowę przygotowanej masy serowej i także lekko docisnąć.
  • na wierzchu ułożyć całe biszkopty 8. Kolejna warstwa to pokruszone biszkopty i ser. Na wierzchu ułożyć biszkopty w całości. Do środka zawinąć płaty folii, nakryć talerzykiem i docisnąć słoikiem np. dżemu. Odłożyć do lodówki na calą noc.
  • 9. Kolejnego dnia w kąpieli wodnej roztopić czekoladę i dodać do niej mleko i dobrze wymieszać aż konsystencja będzie gładka.
    Paschę wyjąć z miski i polać z wierzchu polewą czekoladową i zostawić do zastygnięcia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bakalie Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować