Bajki – miniciasteczka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam dużą satysfakcję, gdy przyjaciele zajadają moje słodkości, prosząc o jeszcze.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    5 żółtek
    kostka margaryny
    łyżka cukru
    łyżka proszku
    do pieczenia
    5 łyżek śmietany
    łyżka cukru waniliowego

    Beza:
    5 białek
    1 i 3/4 szkl. cukru
    20 dag orzechów włoskich

    Krem:
    3 jajka
    kostka masła
    1 szkl. cukru
    30 dag zmielonych orzechów włoskich

Bajki – miniciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrami. Dodajemy żółtka, pokrojoną margarynę i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy literatką kółka.
  • 2. Beza: białka ubijamy z cukrem na sztywno i grubo smarujemy ciastka. Kładziemy po kawałku orzecha.
  • 3. Ciastka układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Pieczemy
    partiami po ok. 15 minut w temperaturze 180 °C.
  • 4. Krem: jajka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej, studzimy. Masło ucieramy na
    puch, dodając na przemian jajka i zmielone orzechy.
  • 5. Połowę ciastek odwracamy, nakładamy po porcji kremu i przykrywamy pozostałymi ciasteczkami.

Porady

● Różne smaki uzyskamy, dodając do bezy 2-3 łyżeczki kawy lub soku wiśniowego. ● Ciasteczka można udekorować gotową polewą czekoladową, robiąc esy-floresy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy