Bajki – miniciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrami. Dodajemy żółtka, pokrojoną margarynę i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy literatką kółka.
2.Beza: białka ubijamy z cukrem na sztywno i grubo smarujemy ciastka. Kładziemy po kawałku orzecha.
3.Ciastka układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Pieczemy
partiami po ok. 15 minut w temperaturze 180 °C.
4.Krem: jajka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej, studzimy. Masło ucieramy na
puch, dodając na przemian jajka i zmielone orzechy.
5.Połowę ciastek odwracamy, nakładamy po porcji kremu i przykrywamy pozostałymi ciasteczkami.
Porady
● Różne smaki uzyskamy, dodając do bezy 2-3 łyżeczki kawy lub soku wiśniowego.
● Ciasteczka można udekorować gotową polewą czekoladową, robiąc esy-floresy.
Komentarze