REKLAMA

Bajgle z makiem

wyświetlono: 43 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pyszne bułeczki w sam raz do pracy, są tak smaczne, że wystarczy tylko posmarować masłem i dżem. Nie wymagają dużo pracy podczas przygotowania. Polecam, daj się skusić.

opublikowany: 26.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 7 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • • 100 g mleka
    • 25 g drożdży świeżych
    • 25 g cukru
    • 700 g mąki pszennej
    • 25 g oleju
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka soli
    • 250 g wody ciepłej
    • 1 białko jajka
    • Mak do oprószenia
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Mleko lekko podgrzewamy, drożdże pokruszone przekładamy do miski, dodajemy połowę szklanki mleka, jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe mleko, olej, wodę, wbijamy jajko, wsypujemy sól i dodajemy wyrośnięty rozczyn.
    Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
  • ciasto 2. Następnie wyrośnięta ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i robimy wałek i dzielimy na 24 części. Z każdego kawałka ciasta robimy wałek około 15 cm. Każdy wałek skręcić ruchem spiralnym i złączyć na końcach, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • bułki 3. Smarujemy bajgle roztrzepanym widelcem białkiem, posypujemy suchym makiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
    Gotowe. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Rudzielec84 :)

Bajgle

Pyszne swojskie pieczywko, idealne na śniadanie.

kategoria: Pieczywo bajgle opublikowany: 03.02.2021 | wyświetlono: 207 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE