Bajgle miodowe

  • wyświetlono: 139 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bajgle dzięki obgotowaniu w wodzie z dodatkiem miodu nabierają miodowego saromatu, a podczas pieczenia pięknie się rumienią.

Kasja1986

Składniki

proporcje na 10-12 sztuk
500 g mąki pszennej typ 650
20 g świeżych drożdży
300 ml letniej wody
łyżka cukru
łyżeczka soli
2 jajka

na litr wody 14 łyżeczek miodu

ziarna do posypania: jasny i czarny sezam, złote siemię lniane, mak

Sposób przygotowania przepisu:

Bajgle miodowe

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, w środku mąki robimy wgłębienie, kruszymy drożdże i zalewamy wodą. Lekko mieszamy. Rozczyn oprószamy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Jajka, cukier i sól dokładnie mieszamy. Dodajemy do rozczynu wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  • 3. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na 10-12 części. Z każdej części robimy wałeczek, który następnie łączymy tak by powstała bułeczka z dziurką. Można również bajgle robić innym sposobem tzn.zrobić z ciasta kuleczkę, a następnie w środku palcem obtoczonym w mące zrobić dziurkę, którą rozciągamy już dwoma palcami.
  • 4.
    Tak przygotowane bajgle układamy na stolnicy oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
  • 5. W szerokim garnku gotujemy wodę z dodatkiem miodu (2-3 litry). Doprowadzamy do wrzenia. Bajgle gotujemy po 2 minuty z każdej strony.
  • 6. Obgotowane bajgle kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 7. Bajgle posypujemy nasionami. Pieczemy w 200ºC przez 12 - 15 minut, aż będą lekko złote.

    Bajgle wykładamy na kratkę do ostudzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy


Bajgle tureckie - simit

Dodane przez: alaaa

Bajgle tureckie - simit

Zapraszam na pyszne tureckie bajgle....

Najlepsze drożdżowe bajgle

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Nalepsze drożdżowe bajgle

Pyszne, puszyste i chrupiące bajgle...

Domowe bajgle

Dodane przez: paulisia_elk

Domowe bajgle

Idealne na śniadanie

Simit- tureckie bajgle

Dodane przez: akrobatka22

Simit- tureckie bajgle

Przepis znaleziony na blogu Moje...

Bajgle cynamonowe z żurawiną

Dodane przez: buciol78

Bajgle cynamonowe z żurawiną

Chrupiąca skórka,mięciutkie w środku,idealnie...

bajgle (krążki) pszenne

Dodane przez: capri

bajgle (krążki) pszenne

Delikatne wnętrze, chrupiąca skórka,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE