Chrupiąca skórka,mięciutkie w środku,idealnie pasują na śniadanie,przekąskę lub piknik.
Polecam.
2 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
500 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
200g. suszonych żurawin
7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
300 ml wody
Bajgle cynamonowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól,cukier,cynamon.Drożdże mieszamy z letnia wodą,wlewamy do mąki,wrzucamy żurawinę,wyrabiamy ciasto odpowiednio długo tak by było zwarte i gęste i nie kleiło się do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości.Po czasie ciasto dzielimy na dziesięć równych kawałków.Z każdego formujemy bułeczkę.Palcem robimy w bułeczce dziurkę o szerokości 4 cm.Uformowane bajgle odstawiamy znów w ciepłe miejsce na 40minut.W między czasie w szerokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru oraz soli ( po jednej łyżce ). Na wrzątek kładziemy ostrożnie bajgle.Gotujemy z obu stron 10 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Odstawiamy do ostygnięcia,przekładamy bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,smarujemy rozkłóconym jajkiem,posypujemy sezamem lub makiem,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200`C,pieczemy 15-20 minut.Wyjmujemy,studzimy.
SMACZNEGO
Porady
Do bajgli zamiast żurawiny można dodać również rodzynki,orzechy.
Komentarze