Bajgle

  • wyświetlono: 309 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pierwszy raz spróbowałam bajgli nad morzem. Można je jeść z czym tylko chcemy. Bardzo mi posmakowały, więc postanowiłam wykonać je sama. Jest troszkę pracy, ale warto!

  • 250min

Składniki

składniki na 10 sztuk:
500g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
14g drożdży świeżych
300 ml wody
dodatkowo:
1 łyżka cukru
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody
ziarna do posypania np. sezam, mak

Sposób przygotowania przepisu:

Bajgle

  • 1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

    Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię, podzielić na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę/bułeczkę, następnie omączonym palcem zrobić w kulce otwór o szerokości 3,5 cm (najpierw jednym palcem, kręcimy ciasto wokół palca, jak się rozszerzy - to dwoma palcami).

    Tak przygotowane bajgle kłaść na powierzchnię oprószoną mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Kiedy są prawie gotowe w szerszym garnku zagotować 2 litry wody, w której rozpuścić dodatkową 1 łyżkę cukru. Doprowadzić do wrzenia. Ostrożnie kłaść na wodzie wyrośnięte bajgle, gotować 1-2 minuty z każdej strony. Wyjąć z wody i położyć na np. papier do pieczenia lub folię, do osuszenia.

    Przygotować płaską blachę - wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier przełożyć odcieknięte bajgle (mogą być jeszcze ciepłe). Posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami.

    Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut, aż będą lekko złote. Studzić na kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Najlepsze drożdżowe bajgle

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Nalepsze drożdżowe bajgle

Pyszne, puszyste i chrupiące bajgle...

Simit- tureckie bajgle

Dodane przez: akrobatka22

Simit- tureckie bajgle

Przepis znaleziony na blogu Moje...

po upieczeniu

Dodane przez: aliss06

Miodowe bajgle pełnoziarniste

Pełnoziarniste, puszyste pszenne...

Domowe bajgle

Dodane przez: paulisia_elk

Domowe bajgle

Idealne na śniadanie

bajgle z konopią i pieprzem

Dodane przez: EwaW2910

bajgle z konopią i pieprzem

Ziarna łuskanej konopii często...

Bajgle cynamonowe z żurawiną

Dodane przez: buciol78

Bajgle cynamonowe z żurawiną

Chrupiąca skórka,mięciutkie w środku,idealnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE