Bajgle

  • wyświetlono: 275 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszny pomysł na domowy wypiek pieczywa. Z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie i rozpływające się w ustach. Doskonałe do kanapek.

  • 160min

Składniki

500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru + 1 łyżka
300 ml wody
1 jajko + 1 łyżka mleka
mak, sezam do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Bajgle

  • 1. Najpierw przygotowuję zaczyn – do małej miseczki wkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłej wody, mieszam aż składniki się połączą, odstawiam na 10-15 minut. Do dużej miski wsypuję mąkę i łyżeczkę soli, dodaję gotowy zaczyn oraz 200 ml ciepłej wody, składniki mieszam łyżką, następnie przekładam na blat i wyrabiam przez kilka minut aż ciasto będzie gładkie. Przekładam je z powrotem do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie przekładam je znowu na blat, dziele na 8 równych części, z każdej formuję kulkę, układam na podsypanym mąką blacie, przykrywam ściereczką i pozostawiam na 15 minut. Następnie biorę każdą kulkę w dłoń, w środek wkładam palec i delikatnie okręcam wokół niego ciasto aż powstanie dziurka. Tak przygotowane bajgle, ponownie układam na podsypanym mąką blacie, przykrywam i pozostawiam na 40 minut. Po tym czasie w dużym garnku zagotowuję wodę (wlewam mniej więcej do połowy garnka) z 1 łyżką cukru. Do gotującej się wody wkładam bajgle (ilość zależy od wielkości garnka, nie wkładamy ich na styk, bo w wodzie trochę podrosną), gotuję 1 minutę, następnie przewracam je na drugą stronę i gotuję jeszcze 1 minutę. Wyciągam je na talerz, kiedy się osuszą przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i obsypuję ziarnem. Piekę w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut (aż się ładnie zarumienią). Wyciągam i odstawiam do przestygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiatabajgle

Komentarze

Podobne przepisy

Bajgle z wędzonym łososiem

Dodane przez: simplydeliciouspl

Bajgle z wędzonym łososiem

Domowe francuskie bajgle z wędzonym...


Bajgle tureckie - simit

Dodane przez: alaaa

Bajgle tureckie - simit

Zapraszam na pyszne tureckie bajgle....

Simit- tureckie bajgle

Dodane przez: akrobatka22

Simit- tureckie bajgle

Przepis znaleziony na blogu Moje...

bajgle z konopią i pieprzem

Dodane przez: EwaW2910

bajgle z konopią i pieprzem

Ziarna łuskanej konopii często...

po upieczeniu

Dodane przez: aliss06

Miodowe bajgle pełnoziarniste

Pełnoziarniste, puszyste pszenne...

Bajgle cynamonowe z żurawiną

Dodane przez: buciol78

Bajgle cynamonowe z żurawiną

Chrupiąca skórka,mięciutkie w środku,idealnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE