Bajeczny świąteczny piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw należy zrobić syrop. Przelej wino do rondla. Dodaj cukier i przyprawy. Zagotuj wszystko na małym ogniu. Niech wino straci objętości i całość zgęstnieje. Powinno wyjść około 3/4 szklanki.
2.Odmierz mleko sojowe i dodaj do niego ocet jabłkowy wymieszaj i odstaw na bok.
3.Przesiej mąkę i inne suche składniki (kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę, skrobie) przez sito do dużej miski. Zrób dołek.
Powoli dodawaj zakwaszone mleko sojowe i mieszaj drewnianą łyżką.
Następnie dodaj syrop winny i mieszaj. Ciasto powinno być lekkie i mokre. Na koniec dolej 2 łyżki oleju i wszystko dokładnie wymieszaj. Orzechy i suszone śliwki pokrój drobno i dodaj do masy. Wymieszaj.
4.Formę do pieczenia od spodu wyłóż papierem do pieczenia, a boki lekko posmaruj olejem. Przelej ciasto do formy i wyrównaj.
Całość posyp wiórkami kokosowymi.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni piecz około 40 minut. Sprawdzaj wykałaczką lub zapałką czy ciasto w środku jest mokre, powinno być suche.
Po ostygnięciu ozdób suszonymi jabłkami i oprósz cukrem pudrem.
Jeśli masz jeszcze trochę syropu z wina, jedz maczając kawałki piernika w słodkim, korzennym sosie.
Komentarze