Bajeczny Świąteczny Piernik

4.5 (175 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Oryginalne, aromatyczne korzenno-winne ciasto. W jego smaku zamknięte są wszystkie wspaniałe zimowe chwile.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SYROP:
    - czerwone wino: 1.5 szklanki
    - cukier: 0.67 szklanki
    - kardamon: 2 sztuki
    - imbir: 1 plaster
    - kora cynamonowa: 1 sztuka
    - laska wanilii: 1 sztuka
    PIERNIK:
    - syrop winny: 0.75 szklanki
    - mąka tortowa przesiana: 2 szklanki
    - skrobia ziemniaczana: 2 łyżki
    - kakao prawdziwe gorzkie: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - mleko sojowe: 1 szklanka
    - ocet jabłkowy: 2 łyżeczki
    - olej: 2 łyżki
    - orzechy włoskie posiekane: 0.5 szklanki
    - śliwki suszone: 0.5 szklanki
    - wiórki kokosu: 0.25 szklanki
    - suszone jabłka: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bajeczny świąteczny piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • syrop z wina 1. Najpierw należy zrobić syrop. Przelej wino do rondla. Dodaj cukier i przyprawy. Zagotuj wszystko na małym ogniu. Niech wino straci objętości i całość zgęstnieje. Powinno wyjść około 3/4 szklanki.
  • świąteczny piernik 2. Odmierz mleko sojowe i dodaj do niego ocet jabłkowy wymieszaj i odstaw na bok.
  • świąteczny piernik 3. Przesiej mąkę i inne suche składniki (kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę, skrobie) przez sito do dużej miski. Zrób dołek.
    Powoli dodawaj zakwaszone mleko sojowe i mieszaj drewnianą łyżką.
    Następnie dodaj syrop winny i mieszaj. Ciasto powinno być lekkie i mokre. Na koniec dolej 2 łyżki oleju i wszystko dokładnie wymieszaj. Orzechy i suszone śliwki pokrój drobno i dodaj do masy. Wymieszaj.
  • świąteczny piernik 4. Formę do pieczenia od spodu wyłóż papierem do pieczenia, a boki lekko posmaruj olejem. Przelej ciasto do formy i wyrównaj.
    Całość posyp wiórkami kokosowymi.
    Rozgrzej piekarnik do 170 stopni piecz około 40 minut. Sprawdzaj wykałaczką lub zapałką czy ciasto w środku jest mokre, powinno być suche.
    Po ostygnięciu ozdób suszonymi jabłkami i oprósz cukrem pudrem.
    Jeśli masz jeszcze trochę syropu z wina, jedz maczając kawałki piernika w słodkim, korzennym sosie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegańska Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować