Bajeczny Sernik z jagodami i różanym lukrem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jadłam i piekłam wiele serników, ale ten lekko kwaskowy od jagód podkreślony aromatycznym i pysznym lukrem różanym jest najlepszym, najoryginalniejszym i najsmaczniejszym sernikiem na świecie- szczerze polecam .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150 gram herbatników
    50 gram masła
    Masa serowa:
    500 gram sera białego 3-krotnie zmielonego
    3 jajka
    ½ szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka nalewki różanej lub wody różanej
    1 szklanka jagód (mogą być mrożone )
    1 łyżka mąki pszennej.
    Różany lukier
    1 szklanka różanego cukru pudru
    3 łyżki wody
    1 łyżeczka nalewki różanej lub wody różanej
    1 kropla barwnika różanego ( niekoniecznie )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Bajeczny sernik z jagodami i różanym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Herbatniki kruszymy na pomocą malaksera lub wałka do ciasta, przekładamy je do miski. Masło rozpuszczamy. Gorące, rozpuszczone masło wlewamy do rozkruszonych herbatników i całość starannie łączymy. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Masa serowa: Jagody przekładamy do miseczki i obtaczamy je w 1 łyżce mąki pszennej. Tak przygotowane jagody wykładamy na ciasto w tortownicy. Do miski wbijamy jajka i ubijamy je wraz z cukrem około 5 minut. Do masy jajecznej dodajemy ser i ubijamy kolejne 3 minuty. Do masy dodajemy nalewkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wylewamy na ciasto wyłożone warstwą jagód. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blachę z piekarnika wlewamy wodę- blachę wkładamy do piekarnika na ja niższą półkę. Kratkę do pieczenia wstawiamy w środkową półkę i na nią wykładamy nasze ciasto. Sernik pieczemy 15 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut. Piekarnik wyłączamy, lekko uchylamy i zostawiamy ciasto na 10 minut, po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy na noc do całkowitego wystygnięcia. Lukier różany: Do miseczki wsypujemy cukier puder różany, dodajemy nalewkę (ewentualnie barwnik różowy) i odrobinę wody, cały czas energicznie mieszamy aż do momentu kiedy cukier nam się dokładnie rozpuści a konsystencja przypominać będzie niezbyt gęstą śmietanę. Tak przygotowany lukier wylewamy na wystudzony sernik. Odstawiamy na minimum godzinę na bok. Przed podaniem dekorujemy sernik polnymi stokrotkami lub różami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować