BAJECZNY CZEKOLADOWIEC

4.5 (142 ocen)

pyszne delikatne ciasto czekoladowe pełne czekolady

Składniki:

  • CIASTO: (blaszka 24x28cm)
    1 budyń czekoladowy
    2 łyżki kakao
    1 łyżka płaska proszku do pieczenia
    mąka pszenna
    1 szkl. cukru
    5 jajek

    KREM CZEKOLADOWY:
    330 ml śmietany kremówki
    1 czekolada o smaku toffi
    2 łyżki cukru pudru

    DODATKOWO:
    gorzka czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bajeczny czekoladowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Do szklanki o pojemności ok.250 ml wsypać budynń, kakao, proszek do pieczenia oraz tyle mąki aby szklanka była pełna. Ubić białka z cukrem, dodać żółtka a na końcu mieszankę sypką ze szklanki.
    Piec w temp. 180 stopni ok 30-35 min (najlepiej sprawdzić patyczkiem).
  • 2. KREM:
    Rozpuścić czekoladę. Ubić kremówkę, dodać cukier i rozpuszczoną czekoladę.
  • 3. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Nałożyć 2/3 kremu, przykryć 2 plackiem, posmarować resztą kremu, posypać startą czekoladą.

Porady

1.Aby zrobić ciasto na większej blaszce należy zrobić biszkopt z 1 1/2 porcji, 2.Biszkopt można lekko nasączyć, np. herbatą lub ponczem z ulubionym alkoholem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować