Bajaderkowe jajeczka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Czasem zdarza się tak, że upieczemy za wiele słodkości, a potem nie wiemy co zrobić z kilkudniowym ciastem, na które już nikt nie ma ochoty wtedy warto zrobić bajaderkowe słodkości:)

  • 30 min

Składniki:

  • kilkudniowe ciasto - ilość dowolna
    1-2 łyż. dżemu - w takiej ilości, aby masa była spójna i nie rozkruszała się
    bakalie (rodzynki, śliwki suszone, morele suszone, orzechy)
    polewa czekoladowa
    posypka cukrowa do ozdoby

Bajaderkowe jajeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozkruszam do miski. Bakalie zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie kroję bakalie w mniejsze kawałki. Orzechy drobno siekam lub mielę.
  • 2. Bakalie i orzechy dodaję do ciasta wraz z dżemem w ilości takiej aby masa była zwarta, ale nie sypka ani nie za rzadka.
  • 3. Z masy lepię kuleczki, z których formuję jajeczka. Każde jajko polewam polewą czekoladową, po czym dekoruję cukrowymi posypkami. Wstawiam do lodówki do schłodzenia na 1-2 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy