bajaderki z rumem

4.5 (192 ocen)

  • 30 min

Bajaderki to jedne z moich ulubionych ciastek. Są świetnym sposobem na pozbycie się ciasta, które zostało po świętach czy imprezie. I tak niewielkim nakładem pracy, zużywając resztki powstaje całkiem pyszny deser. Bo w mojej kuchni nic nie może się zmarnować.

  • 30 min

Składniki:

  • 350 g czerstwego ciasta
    300 g herbatników
    1/2 szklanki mleka
    2 szklanki bakalii (orzechy, żurawina, rodzynki, suszone śliwki, skórki kandyzowane)
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki rumu (lub mniej jeśli ktoś nie lubi mocnego smaku)
    na polewę:
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki wrzątku
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Bajaderka

Bajaderki z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalać połową rumu, zamknąć szczelnie o odstawić na kilka godzin. Ciasto rozdrobnić (najlepiej przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa). Herbatniki przełożyć do grubego woreczka i utłuc wałkiem. Bakalie posiekać. Mleko zagotować z kakao i przestudzić. Wlać do miski z ciastem, dodać herbatniki, bakalie, rodzynki z rumem i wlać rum. Wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie to dosypać utłuczonych na pył herbatników. Jeśli będzie za suche to dolać przegotowanego mleka. Z masy formować kulki dowolnej wielkości i układać je na kratce. Masło, cukier puder i kakao zagotować, dodać wrzątek i mieszać aż polewa zgęstnieje. Polać bajaderki. Wierzch można udekorować bakaliami lub wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Rum

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować