BAJADERKI W KOKOSIE

4.5 (151 ocen)

  • 60 min

Te czekoladowe kule smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. No i ładnie prezentują się na talerzu.

  • 60 min

Składniki:

  • 35 dag ciastek (herbatników, kruchych, biszkoptów), 4 łyżki dżemu lub marmolady, 1/4 szklanki rodzynek,3/4 szklanki mleka, ¼ szklanki cukru, ¼ kostki masła, 2 łyżki kakao, 1 łyżka orzechów, 1 łyżka płatków migdałowych, pół olejku rumowego, 10 dag mlecznej czekolady, 10 dag wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty Bajaderka

Bajaderki w kokosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namoczyć w ¼ szklanki mleka i odstawić do napęcznienia. Wszystkie ciastka drobno pokruszyć, wsypać do miski
  • 2. ¼ szklanki mleka, cukier, masło i kakao zagotować. Kiedy przestygnie, dodać ciastka, dżem i olejek. Wsypać rodzynki, orzechy, płatki migdałowe i całość zagnieść na jednolitą masę. Formować ręką kulki.
  • 3. Czekoladę rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Oblać nią uformowane kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Porady

Bajaderki, zamiast w kokosie, można też obtoczyć w orzechach, migdałach lub kolorowej posypce cukrowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować