Bajaderki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszny sposób na zutylizowanie niezjedzonych ciast :)

  • 15 min

Składniki:


  • 600 - 700g suchego lub zakalcowatego ciasta
    100g biszkoptów
    1/3 szklanki ciepłego mleka
    300g gęstej, twardej marmolady wieloowocowej
    100g tartej, białej czekolady
    100g mielonych migdałów
    1 szklanka rodzynek
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    1/2 szklanki wiórków kokosowych + 1/2 szklanki do obtoczenia
    100g rozpuszczonego masła
    3 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki nutelli
    2 łyżki Amaretto

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty i ciasta pokruszyć na drobne kawałki. Włożyć do dużej miski. Dodać bakalie, czekoladę, marmoladę, mleko, rozpuszczone masło, nutellę, kakao i Amaretto. Wszystko utrzeć najpierw do połączenia składników mikserem, a następnie najlepiej włożyć ręce do środka i wyrobić ręcznie. Masa jest dość luźna, ale spokojnie, stężeje. Utoczyć niewielkie kuleczki (lub większe! Jak kto lubi :)), obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić około 2-3 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy