BAJADERKI

  • wyświetlono: 588 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Karnawał jeszcze trwa więc można przygotować takie małe słodkości. Jest to również sposób na wykorzystanie ciasta ktore nam zostaje.

Magster
  • 120min

Składniki

50 dag ciasta np. ciasta kruchego (może być z domieszką herbatników)
6 dag masła
1/3 szklanki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki miodu
3 łyżki dżemu ( u mnie z jagodowy)
3 łyżki rumu lub amaretto
1-2 łyżki nutelli lub masy migdałowej z puszki
1/3 szklanki orzechów włoskich siekanych
1/2 szklanki suszonej żurawiny lub suszonych wiśni

Dodatkowo:
wiórki kokosowe
orzechy włoskie mielone


Sposób przygotowania przepisu:

BAJADERKI

  • 1. Ciasto pokruszyć do miski można też za pomocą wałka pokruszyć na stolnicy. Mleko zagotować z kakao , przestudzić, dodać do pokruszonego ciasta lub herbatników.
  • 2. Dodać pozostałe składniki, zamieszać na masę. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki obtaczać w mielonych orzechach włoskich lub kokosie. Wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia i przegryzienia się smaków.

Porady

Zurawinę i wiśnie wcześniej zalać wrzątkiem i odcedzić.Jesli chcemy aby bajaderki mialy bardziej "wyrazisty" smak mozemy dodac mocniejszego alkoholu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakibajaderkiziemniaczki

Komentarze

Podobne przepisy

Bajaderki

Dodane przez: BetiS

Bajaderki

Szybkie, tanie i smaczne. Dzieci...

Bajaderki

Dodane przez: ilka_86

Bajaderki

Czy jedliście kiedyś bajaderki...

Dodane przez: Monichula

Bajaderki

Bajaderki - czyli drugie życie...

gotowe bajaderki

Dodane przez: Justyna Z

Bajaderki

Wspaniały deser: pyszny, ekonomiczny...

Bajaderki

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Bajaderki

Zepsułam jeden spód kruchego ciasta,...

bajaderki

Dodane przez: majka190382

BAJADERKI

Musisz spróbować...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE