Został ci kawałek lekko suchej babki albo jakieś muffiny? Nie wyrzucaj tylko zrób bajaderki. Bardzo łatwe i smaczne.
Składniki:
Na 10 sztuk:
200 g ciasta, np. babki czy muffin (u mnie 2 muffiny czekoladowe i 2 z makiem)
150 g serka naturalnego Philadelphia
2-3 łyżki soku ze świeżej pomarańczy
Dekoracja:
50 białej czekolady
2-3 kostki innej ciemnej czekolady lub siekane orzechy
1.Resztki ciasta kruszymy w dłoniach albo rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy serek i sok. Jeśli bajaderki będą jedli tylko dorośli, możemy dodać do nich też 2-3 łyżki rumu lub likieru pomarańczowego. Mieszamy wszystko i formujemy w dłoniach kule o wielkości orzecha włoskiego. Układamy na papier do pieczenia.
2.Białą czekoladę rozpuszczamy, polewamy każdą kulę, posypujemy inną posiekaną czekoladą albo nawet orzechami. Kulki wkładamy do malutkich papilotek i umieszczamy na 1 godz. w lodówce.
Komentarze