Bajaderki

4.5 (152 ocen)

  • 40 min

Ulubiony deser mojej mamy.

  • 40 min

Składniki:

  • 80-90 dag pokruszonych ciast, ciasteczek, muffinek, babeczek, ciasteczek maślanych (byle bez mas, polew, lukrów)
    3 paczki herbatników
    3/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru (opcjonalnie)
    1/2 szklanki rodzynek
    1 słoik kwaśnego dżemu (u mnie wiśniowy)
    2/3 kostki margaryny
    3-4 łyżki kakao
    4 łyżki kremu typu Nutella
    alkohol bądź olejek do smaku

    Posypka:
    zmielone orzechy włoskie
    1 tabliczka mlecznej czekolady (zetrze na tartce)
    100 g wiórków kokosowych

Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bajadera 1. Kakao, cukier, mleko i margarynę zagotowujemy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy dżem, rodzynki, pokruszone ciastka, herbatniki, zapach i Nutellę,
  • Bajaderki 2. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w posypce kokosowo-czekoladowo-orzechowej.
  • 3. Wstaw do lodówki na kilka godzin/ całą noc.
    Pyszne na kilka godzin przed spożyciem wstawione do zamrażalnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować