Bajaderki

4.5 (178 ocen)

Zepsułam jeden spód kruchego ciasta, więc wykorzystałam go przy robieniu bajaderek.

Składniki:

  • 500g pokruszonego kruchego ciasta (ewentualnie herbatników)
    3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
    4 łyżki cukru pudru ( pominąć przy słodkim kruchym cieście)
    2 łyżki rumu (lub kilka kropel olejku rumowego)
    180g margaryny
    3 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki mielonych orzechów
    wiórka kokosowe do obtoczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Bajaderka

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bajaderki 1. Kruche ciasto pokruszyć bardzo drobno za pomocą wałka. Dodać miękką margarynę i resztę składników. Zagnieść ciasto (gdy będzie mocno rzadkie można dodać jeszcze mielonych orzechów lub małe opakowanie pokruszonych herbatników). Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę. Schłodzone ciasto rwać na dowolną wielkość i dłońmi formować kulki, obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Gotowe bajaderki przechowywać w lodówce.

Porady

1/ Do zrobienia bajaderek możemy użyć zakalców, czerstwych kruchych ciast i wszystko, to nie posiada masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować