Gdy zostaną nam poświąteczne ciasta, których nie che już nikt jeść, albo z ciasta wyjdzie zakalec, to polecam zrobić pyszne bajaderki.
30 min
Składniki:
-resztki ciast, ciasto z zakalcem
- herbatniki, wafelki, biszkopty czyli wszystko to, co wypada z szafki :)
- mleko ok. 0,5 l, w zależności od tego, jaka sucha jest masa
- margaryna 125g
- słoiczek dżemu lub powideł
- czekolada ewentualnie jakieś poświąteczne mikołaje, baranki, jajka itp.
- kakao 2 łyżki
- spirytus ok. 50 ml
- olejek rumowy
1.Suche ciastka, ciasto mielimy maszynką do mięsa, w mleku rozpuszczamy margarynę z kakao i czekoladami. Rozpuszczone dodajemy do suchej masy, dokładamy dżem, spirytus i olejek. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kulki żądanej wielkości. Ja swoje obtaczam w wiórkach kokosowych, ale można polać je polewą czekoladową, posypać orzeszkami, posypką, płatkami migdałowymi, itp.
Po przygotowaniu bajaderek wkładamy je do lodówki, po paru godzinach można już się delektować!
Komentarze