Bajaderki

  • wyświetlono: 1581 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Gdy zostaną nam poświąteczne ciasta, których nie che już nikt jeść, albo z ciasta wyjdzie zakalec, to polecam zrobić pyszne bajaderki.

anula4
  • 30min

Składniki

-resztki ciast, ciasto z zakalcem
- herbatniki, wafelki, biszkopty czyli wszystko to, co wypada z szafki :)
- mleko ok. 0,5 l, w zależności od tego, jaka sucha jest masa
- margaryna 125g
- słoiczek dżemu lub powideł
- czekolada ewentualnie jakieś poświąteczne mikołaje, baranki, jajka itp.
- kakao 2 łyżki
- spirytus ok. 50 ml
- olejek rumowy

Sposób przygotowania przepisu:

Bajaderki

  • Bajaderka1. Suche ciastka, ciasto mielimy maszynką do mięsa, w mleku rozpuszczamy margarynę z kakao i czekoladami. Rozpuszczone dodajemy do suchej masy, dokładamy dżem, spirytus i olejek. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kulki żądanej wielkości. Ja swoje obtaczam w wiórkach kokosowych, ale można polać je polewą czekoladową, posypać orzeszkami, posypką, płatkami migdałowymi, itp.
    Po przygotowaniu bajaderek wkładamy je do lodówki, po paru godzinach można już się delektować!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciekonkurs_poświąteczny

Komentarze

Podobne przepisy

Bajaderki

Dodane przez: BetiS

Bajaderki

Szybkie, tanie i smaczne. Dzieci...

Bajaderki

Dodane przez: ilka_86

Bajaderki

Czy jedliście kiedyś bajaderki...

Dodane przez: Monichula

Bajaderki

Bajaderki - czyli drugie życie...

gotowe bajaderki

Dodane przez: Justyna Z

Bajaderki

Wspaniały deser: pyszny, ekonomiczny...

Bajaderki

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Bajaderki

Zepsułam jeden spód kruchego ciasta,...

bajaderki

Dodane przez: majka190382

BAJADERKI

Musisz spróbować...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE