Bajaderki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo szybki deser w przygotowaniu i do tego bardzo łatwy, nie wymaga pieczenia wystarczy tylko schłodzić przed podaniem na stół.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 220 g herbatników
    100 g rodzynek
    50 g mielonych migdałów
    30 g wiórek kokosowych
    100 g słonecznika łuskanego
    1/2 kostki miękkiego masła
    2 łyżki ulubionego dżemu
    kilka kropel aromatu pomarańczowego

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka kruszyny bardzo drobno, ziarna słonecznika siekamy na drobniejsze kawałki (ja zmieliłam je w młynku przez około 10 sekund). Rodzynki również staramy się posiekać jak najdrobniej.
    Ciastka, słonecznik, dżem, rodzynki, masło i aromat pomarańczowy łączymy ze sobą. Po połączeniu składników, ręce moczymy w zimnej wodzie i lepimy kulki o wielkości orzecha włoskiego, każdą obtaczając w mielonych migdałach i wiórkach kokosowych.

Porady

Jeżeli Naszych słodkości nie będą jadły dzieci możemy dodać 1/2 kieliszka ulubionego alkoholu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy