Bajaderka w gnieździe.

0 (0 ocen)

Pyszne, bajaderki są świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek ciast. Wspaniałe na słodki deser.

Składniki:

  • 500 g resztki różnego rodzaju suchych ciastek, biszkoptów, wafli (zbożowych, czekoladowych, waniliowych lub bakaliowych )
    70 g rodzynek
    50 g uprażonych słupków migdałowych
    150 g Nutelli
    125 g miękkiego masła
    cukier waniliowy
    2 łyżki cukru pudru
    pól łyżeczki ekstraktu z gorzkich migdałów
    2-3 łyżki rumu
    100 g mieszanej czekolady mlecznej i gorzkiej
    Ewentualnie
    kakao
    pół tabliczki roztopionej czekolady
    dowolne bakalie (wszelkie orzechy i migdały najlepiej najpierw uprażyć)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bajaderka w gnieździe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Uprażyć migdały na suchej patelni. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut. Po tym czasie osuszyć na sitku.
  • 2. Ciastka i wafle rozdrobnić w pojemniku malaksera wraz z cukrem, cukrem waniliowym i ewentualnie kakao. Dodać miękkie masło, Nutellę, rum, ekstrakt z migdałów dalej mieszając. Powinna powstać lekko sypka masa, która po ściśnięciu w dłoni utworzy spójna kulkę. Jeśli jest mało spójna, można dodać 50 g roztopionej czekolady, odrobinę rumu, nutelli lub masła. Jeśli jest zbyt kleista sugeruję dodać trochę suchych biszkoptów lub wstawić na 1 godzinę do lodówki. Masę przełożyć do miski, zagniatając dodać rodzynki i migdały.
  • 3. Łyżką do lodów uformować kulki dodatkowo wygładzając kulki w dłoniach. Ułożyć na folii aluminiowej i odstawić na kilkanaście minut w chłodne miejsce. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Posmarować bajaderki.

Porady

Ja zrobiłem dużą bajaderkę, do uformowania użyłem filiżankę do kawy. żeby łatwo można było wyjąć wyłożyłem papierem do ciast.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować