Pyszne, bajaderki są świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek ciast. Wspaniałe na słodki deser.
Składniki:
500 g resztki różnego rodzaju suchych ciastek, biszkoptów, wafli (zbożowych, czekoladowych, waniliowych lub bakaliowych )
70 g rodzynek
50 g uprażonych słupków migdałowych
150 g Nutelli
125 g miękkiego masła
cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
pól łyżeczki ekstraktu z gorzkich migdałów
2-3 łyżki rumu
100 g mieszanej czekolady mlecznej i gorzkiej
Ewentualnie
kakao
pół tabliczki roztopionej czekolady
dowolne bakalie (wszelkie orzechy i migdały najlepiej najpierw uprażyć)
Bajaderka w gnieździe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Uprażyć migdały na suchej patelni. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut. Po tym czasie osuszyć na sitku.
2.Ciastka i wafle rozdrobnić w pojemniku malaksera wraz z cukrem, cukrem waniliowym i ewentualnie kakao. Dodać miękkie masło, Nutellę, rum, ekstrakt z migdałów dalej mieszając. Powinna powstać lekko sypka masa, która po ściśnięciu w dłoni utworzy spójna kulkę. Jeśli jest mało spójna, można dodać 50 g roztopionej czekolady, odrobinę rumu, nutelli lub masła. Jeśli jest zbyt kleista sugeruję dodać trochę suchych biszkoptów lub wstawić na 1 godzinę do lodówki. Masę przełożyć do miski, zagniatając dodać rodzynki i migdały.
3.Łyżką do lodów uformować kulki dodatkowo wygładzając kulki w dłoniach. Ułożyć na folii aluminiowej i odstawić na kilkanaście minut w chłodne miejsce. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Posmarować bajaderki.
Porady
Ja zrobiłem dużą bajaderkę, do uformowania użyłem filiżankę do kawy. żeby łatwo można było wyjąć wyłożyłem papierem do ciast.
Komentarze