2 szklanki mąki
3 jajka
170 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki gęstej śmietany
1,5 łyżki kakao
170 ml cukru
1 słoiczek konfitury, lub dżemu, lub marmolady
15 dag orzechów
1/2 opakowania rodzynek
cukier puder do posypania
blaszka do pieczenia o średnicy 26 cm.
Bajaderka popularnie nazywana pleśniakiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i razem posiekać nożem, następnie dodać żółtka i zarobić ciasto ręką.
Ciasto podzielić na 3 części.
2.Do pierwszej części dodać śmietanę, zarobić i rozwałkować na dno blaszki do pieczenia.
Na to ciasto rozsmarować słoiczek dżemu (marmolady, lub konfitury)
3.Drugą część ciasta wyrobić z kakaem i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na warstwę dżemu.
Orzechy posiekać i rozsypać wraz z rodzynkami na ciemne ciasto.
4.Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, po czym rozsmarować na bakaliach.
Na pianę utrzeć na tarce trzecią część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec ok. 50 minut w temp. 200°C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Ciasto łatwiej będzie się ucierać na tarce jeśli wcześniej wstawimy go na ok. 20 minut do zamrażarki.
Komentarze