Bajaderka popularnie nazywana pleśniakiem.

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto z bakaliami i bezą z białek.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    3 jajka
    170 g masła
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżki gęstej śmietany
    1,5 łyżki kakao
    170 ml cukru
    1 słoiczek konfitury, lub dżemu, lub marmolady
    15 dag orzechów
    1/2 opakowania rodzynek
    cukier puder do posypania
    blaszka do pieczenia o średnicy 26 cm.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pleśniak

Bajaderka popularnie nazywana pleśniakiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bajaderka 1. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i razem posiekać nożem, następnie dodać żółtka i zarobić ciasto ręką.
    Ciasto podzielić na 3 części.
  • Bajaderka 2. Do pierwszej części dodać śmietanę, zarobić i rozwałkować na dno blaszki do pieczenia.
    Na to ciasto rozsmarować słoiczek dżemu (marmolady, lub konfitury)
  • Bajaderka 3. Drugą część ciasta wyrobić z kakaem i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na warstwę dżemu.
    Orzechy posiekać i rozsypać wraz z rodzynkami na ciemne ciasto.
  • Bajaderka 4. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, po czym rozsmarować na bakaliach.
    Na pianę utrzeć na tarce trzecią część ciasta.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec ok. 50 minut w temp. 200°C.
    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto łatwiej będzie się ucierać na tarce jeśli wcześniej wstawimy go na ok. 20 minut do zamrażarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować