bajaderka luksusowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

doskonały sposób na resztki ciast

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    *50 dag zeschniętego, lekko czerstwego ciasta (miałam makowiec i piernik)
    *2 łyżki masła
    *2 łyżki mąki
    *1 1/2 szklanki mleka
    *1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    *2 łyżki cukru
    * dowolna ilość bakalii
    szklanka likieru malibu
    *herbatniki do wyłożenia blaszki
    *pół czekolady mlecznej i pół czekolady gorzkiej

Bajaderka luksusowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Masło i mąkę włożyć do garnka i zrobić zasmażkę, dodać mleko i zagotować. Następnie dodać kawę oraz  pokruszone ciasto. Wymieszać, ewentualnie dodać bakalie i szklankę likieru malibu. Wyłożyć do formy wyłożonej herbatnikami. U mnie naczynie żaroodporne o wymiarach 20 na 20 cm.
    Ucisnąć, wyrównać powierzchnię. Rozpuścić czekolady i polać wierzch bajaderki. Dobrze wystudzić, włożyć do lodówki.

Porady

ciasto najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy