bajaderka

0 (0 ocen)

  • 30 min

pyszne ciasto z kategorii nic sie nie może zmarnować

  • 30 min

Składniki:

  • spód:opakowanie herbatników kakaowych lub wg uznania
    kostka masła mozna również upiec cienki biszkopt
    kawałki różnych ciast (u mnie było ok 2kg)
    500ml śmietany 30 %
    galaretka rozpuszczona w 1 szkl wody
    wiśne z kompotu lub inne owoce
    dowolny dżem lub krem








Bajaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy masło, herbatniki kruszymy bardzo drobno dodajemy przestudzone masło , dokładnie mieszamy wykładamy do tortownicy dokładnie ugniatamy i pieczemy ok 15-20min/ 180stopni,studzimy.rozpuszczamy galaretkę w 1 szkl wody zostawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.Ciasto kruszymy na mniejsze kawałki ok 2-4cm nie za drobno, ubijamy śmietanę dodajemy przestudzona tężejącą galaretke Spód smarujemy dżemem lub kremem (można też po prostu użyć ubitej śmietany)
    wykładamy część pokruszonego ciasta- nie układamy równo,wykładamy śmietane,owoce i tak na przemian do wykorzystania składników.wiech dociskamy lekko i wyrównujemy cienko smarujemy śmietaną i polewamy czekoladą. schładzamy.

Porady

Bajaderkę najlepiej jest robić po świętach lub imprezach po którym zostaja nam kawałki cista. wielkośc blachy uzależniamy od ilośći pokruszonych ciast

Komentarze

Podobne przepisy