Bagietki pszenne z sezamem

0 (0 ocen)

Przepyszne chrupiące a w środku mięciutkie bagietki pszenne. Córka zajadała na samo popijając mlekiem, więc muszą być dobre ;)

Składniki:


  • 200 g wody
    15 g cukru
    15 g drożdży
    30 g masła
    360 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 jajko do posmarowania
    Sezam do posypania

Bagietki pszenne z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wsypać mąkę i sól. Do kubka wlać ciepłą wodę, dodać cukier i drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać rozczyn do misy, dodać rozpuszczone, ciepłe masło i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 4 równe części.

    Każdą z nich uformować w długi i cienki wałeczek. Ułożyć w formie na bagietki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.

    Następnie bagietki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do lekko naparowanego piekarnika nagrzanego do 210 stopni, piec około 30 minut.
    Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy