Bagietki orkiszowe

0 (0 ocen)

Przepyszne chrupiące bagietki, mięciutkie w środku. W całości na mące orkiszowej. Posypane siemieniem lnianym, polecam

Składniki:


  • 100 g wody
    100 g mleka
    10 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka masła
    300g mąki orkiszowej typ 812
    0,5 łyżeczki soli
    + jajko do posmarowania
    + 1 garść siemienia lnianego

Bagietki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wsypać mąkę i sól.
    W kubku wymieszać ciepłą wodę z mlekiem. Dodać cukier i drożdże, wymieszać, odstawić na 10 minut.
    Wlać do misy, dodać rozpuszczone masło. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

    Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko wyrobić.

    Podzielić na 4 równe kawałki. Z każdego uformować wałeczek. Umieścić na blasze do bagietek. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia.

    Po tym czasie posmarować je jajkiem, posypać siemieniem.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, po 5 minutach zmniejszyć do 210 i piec około 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy