Bagietki na wodzie gazowanej

4.67 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie byłabym sobą, gdybym co jakiś czas nie wykombinowała nowego pieczywa.
Tym razem bagietki. Zwykłą wodę zamieniłam na gazowaną. Wyszło pysznie.
Bardzo Was zachęcam do wypróbowania.
Domowe pieczywo nie ma sobie równych i wcale nie jest trudne do zrobienia.
Sprawdźcie przepis i do dzieła :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g. mleka
    1/2 łyżeczki cukru
    20 g. drożdży
    500 g. mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    200 g. wódy gazowanej (w temperaturze pokojowej)
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Bagietka

Bagietki na wodzie gazowanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bagietki na wodzie gazowanej 1. Mleko, drożdże i cukier wymieszać w misce. Zostawić na 10-15 minut.
    Następnie wsypać mąkę i sól, wlać wodę gazowaną i olej.
    Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Bagietki na wodzie gazowanej 2. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 4 części.
    Z każdej części uformować podłużną bagietkę.
    Bagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Nakryć ściereczką i zostawić na 20 minut do napuszenia.

    W czasie kiedy bagietki rosną, włączyć piekarnik. Ustawić temperaturę 220 stopni.
    Na dnie piekarnika ustawić blaszkę i wlać na nią szklankę wody.

    Kiedy bagietki wyrosną, posypać je na wierzchu mąką.
    Następnie ostrym nożem, naciąć je w kilku miejscach.
  • Bagietki na wodzie gazowanej 3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut.
    Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować