REKLAMA

Bagietki na słodko z truskawkami, śliwkami i morelą

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

wyświetlono: 46 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Ich aromat unosi się po całym domu. Smakują wyśmienicie.

opublikowany: 14.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta:
    2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    3/4 szklanki mleka
    5 łyżek cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    70 g masła
    25 g świeżych drożdży
    ¼ łyżeczki soli
    Składniki farszu:
    20 dag truskawek (mogą być z kompotu)
    Kilka śliwek (mogą być z kompotu)
    Kilka moreli
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże roztop w mleku z cukrem i solą. Odstaw, aż rozczyn podwoi objętość. Masło roztop i lekko przestudź. Następnie przelej go do większej miski razem wyrośniętym rozczynem, jajkiem, żółtkiem i pozostałą mąką. Wyrabiaj ciasto około 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformuj kulę, przykryj ściereczką kuchenną, aż podwoi objętość.
  • 2. Z wyrośniętego ciasta uformuj podłużne bułeczki, rozpłaszczaj je formując bułeczki i wyłóż blaszce do pieczenia. Ponownie odczekaj, aż bułeczki podrosną (około 30 minut). Po tym czasie do środka nałóż kawałki owoców. Można też opcjonalnie wyłożyć na wierzch kruszonkę. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 17-20 minut, aż do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: neli IMG_20180609_121602

Chłodnik na słodko z truskawkami

Pełny słodyczy i kolorów. Sezon truskawkowy w pełni - skuś się!

kategoria: Zupy Desery opublikowany: 17.06.2014 | wyświetlono: 1243 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE