Bagietki domowe

0 (0 ocen)

  • 30 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne, chrupiące domowe bagietki.

  • 30 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 650 - 700 g mąki pszennej typ 450
    około 500 ml wody(zależy od suchości mąki)
    łyżeczka miodu
    20 g świeżych drożdży
    łyżeczka soli

Bagietki domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta umieszczam w dzieży robota i końcówką hak wyrabiam do uzyskania zwartej kuli. Przykrywam lnianą ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia( trwa to około godzinę). Wyrośnięte ciasto wyrabiam ręką, odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut. Czynność tę powtarzam jeszcze dwa razy. Wyrośnięte ciasto dzielę na 3 równe części, wkładam do foremki do pieczenia bagietek, odstawiam do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte bagietki nacinam w kilku miejscach. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C, piekę na złoty kolor około 20 minut.

Porady

Zamiast miodu można użyć cukru. Bagietki można upiec na blasze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy