Bagietki czosnkowo -ziołowe

5 (1 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne i bardzo aromatyczne. Idealne jako przekąska czy na śniadanie, kolację lub do zabrania do pracy, szkoły czy na piknikowy wypad poza miasto. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe bez dodatku niczego. Chyba, że z kubkiem maślanki.

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g mąki ja użyłam mąki TYP 580, mąka wiejska uniwersalna
    1 opakowanie 8 g drożdży suszonych instant lub 25 g świeżych drożdży
    350 ml ciepłej wody
    100 ml ciepłego mleka
    1/3 szklanki oleju
    duża szczypta soli

    masełko ziołowo - czosnkowe:

    100 g miękkiego masła
    garść posiekanej natki pietruszki
    garść posiekanej zielonej natki z czosnku
    garść posiekanego koperku
    1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
    garść posiekanego szczypiorku
    sól, pieprz do smaku
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    1 łyżka pasty szpinakowej lub garść bardzo drobno posiekanego młodego szpinaku

    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bagietka

Bagietki czosnkowo -ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masełko mieszamy dokładnie z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 2. Mieszamy mąkę ze szczyptą soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią, ALE NIE GORĄCĄ wodą z mlekiem i dodajemy oleju. Rozpuszczone drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
  • Bagietki czosnkowo -ziołowe 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i każdy kawałek rolujemy tworząc bagietki. Każdą bagietkę nacinamy i każde nacięcie smarujemy - nakładamy miękkie masełko czosnkowo ziołowe. Gotowe bagietki odstawiamy na 10- 15 min. a miedzy czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni ( ja mam piekarnik gazowy bez termoobiegu ).
  • Bagietki czosnkowo -ziołowe 4. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy gotowe bagietki i pieczemy około 25 -30 minut do ładnego zrumienienia się bagietek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Woda Natka pietruszki Szczypiorek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować