Bagietki czosnkowe

0 (0 ocen)

Zdecydowanie najlepsze jeszcze na ciepło! Zdrowe to może one nie są, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :) Najbardziej lubię, gdy wylewa się z nich jeszcze roztopione masełko :D Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    550 g mąki pszennej
    10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
    250 ml ciepłego mleka
    50 ml ciepłej wody
    1,5 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru

    Nadzienie:
    około 100 g miękkiego masła
    4-6 ząbków czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bagietka

Bagietki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z mąką, solą i cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać do nich mokre składniki i wszystko wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę, umieścić w oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości (w ciepłe miejsce)
  • 2. Ciasto krótko wyrobić i podzielić na 6 równe części. Z każdej uformować podłużną bagietkę, umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Nożem nacinamy bagietki, robiąc wgłębienia.
  • 3. Nadzienie: wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Za pomocą małej łyżeczki nakładać nadzienie do wgłębień. Piec w 190 st.C około 15 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. Podawać jeszcze ciepłe :) Smacznego!

Porady

Przepis na 6 średnich bagietek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Bułka Czosnek Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

4.48 (165 ocen)

Czosnkowe bagietki

To może cię zainteresować