Zdecydowanie najlepsze jeszcze na ciepło! Zdrowe to może one nie są, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :) Najbardziej lubię, gdy wylewa się z nich jeszcze roztopione masełko :D Polecam!
Składniki:
Ciasto:
550 g mąki pszennej
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
250 ml ciepłego mleka
50 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Nadzienie:
około 100 g miękkiego masła
4-6 ząbków czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Bagietki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z mąką, solą i cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać do nich mokre składniki i wszystko wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę, umieścić w oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości (w ciepłe miejsce)
2.Ciasto krótko wyrobić i podzielić na 6 równe części. Z każdej uformować podłużną bagietkę, umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Nożem nacinamy bagietki, robiąc wgłębienia.
3.Nadzienie: wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Za pomocą małej łyżeczki nakładać nadzienie do wgłębień. Piec w 190 st.C około 15 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. Podawać jeszcze ciepłe :) Smacznego!
Komentarze