Bagietka z owsianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Nie ma to jak domowa, chrupiąca, świeżo upieczona bagietka z masłem. A z tego przepisu zrobimy nie jedną, a aż dwie! :)Przy wyrabianiu często wyręczam się mikserem lub maszyną do pieczenia chleba, ale piekę tylko i wyłącznie w piekarniku. Chrupiąca skórka smakuje nieziemsko...mmm...

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    100 g mąki pszennej chlebowej
    1,5 łyżeczki soli
    230 ml ciepłej wody
    2 dag drożdży
    100 ml mleka
    50 g płatków owsianych
    garść otrębów razowych
    1 jajko + mleko

Bagietka z owsianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane gotujemy w mleku na papkę. Studzimy (nie musi być zimne). Do miski wrzucamy mąkę pszenną, mąkę chlebową i sól. Dodajemy owsiankę.
  • 2. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i stopniowo dodajemy ją do mąki. Całość wyrabiamy dłońmi, hakiem lub w maszynie do pieczenia chleba. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godz.

  • bagietka 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i formujemy z niego 2 bagietki. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
  • bagietka 4. Przed pieczeniem bagietki smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy otrębami razowymi. Pieczemy 15 minut w 220*C. Pieczywo musi lekko zbrązowieć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy