Bagietka francuska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Rozpuszczamy drożdże w szklance ciepłej wody, odstawiamy na 5 minut.
Dodajemy 2,5 szklanki mąki wymieszanej z solą, mieszamy,
a potem zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy – około 10 minut,
aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Dodajemy po łyżce resztę mąki, ciągle zagniatając, kończymy dosypywanie mąki,
kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk.
Wkładamy je do miski, przykrywamy i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ponownie krótko zagniatamy, odstawiamy na kolejne 5 minut.
Dzielimy ciasto na 2 części, bagietkowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt,
który składamy ku środkowi, zaczynając od szerszego boku.
Najpierw zakładamy do środka mniej więcej 1/3 ciasta od góry, dociskamy aby skleić obie warstwy,
a potem łapiemy dolny brzeg i nakładamy go na powstałą grubszą część.
Znowu dociskamy do siebie brzegi ciasta.
Powstaje niezbyt ładne połączenie, ale nie ma się co przejmować – odwrócimy bagietkę tak, żeby „szew” był pod spodem.
Teraz rozciągamy bagietkę, trzymając za jej końce, aż osiągnie pożądaną długość /klasycznie 30-35cm a nawet 50cm/.
Końce, za które ciągniemy zrobią się cieńsze niż środek i tak ma właśnie być.
Układamy na blasze wyściełanej pergaminem posypanym mąką kukurydzianą.
Przykrywamy, czekamy około 30 minut, aż bagietki podwoją objętość.
Odkrywamy, każdą nacinamy na ukos w kilku miejscach.
Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni.
Na dnie stawiamy żaroodporną miskę z gorącą wodą,
blachę z bagietkami wsuwamy na środkowy poziom piekarnika.
Pieczemy przez 20 minut, gorące bagietki zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce.
Smacznego!
Komentarze