Bagietka francuska

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Klasyczna francuska bagietka. Chrupka i złocista, przygotowanie jej to pestka ;)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna typu 550: 3 szklanki
    - ciepła woda: 1 szklanka
    - suche drożdże: 7 gramów
    - sól morska: 1 łyżeczka
    - mąka kukurydziana: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bagietka francuska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Rozpuszczamy drożdże w szklance ciepłej wody, odstawiamy na 5 minut.
    Dodajemy 2,5 szklanki mąki wymieszanej z solą, mieszamy,
    a potem zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy – około 10 minut,
    aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
    Dodajemy po łyżce resztę mąki, ciągle zagniatając, kończymy dosypywanie mąki,
    kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk.
    Wkładamy je do miski, przykrywamy i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Ponownie krótko zagniatamy, odstawiamy na kolejne 5 minut.
    Dzielimy ciasto na 2 części, bagietkowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt,
    który składamy ku środkowi, zaczynając od szerszego boku.
    Najpierw zakładamy do środka mniej więcej 1/3 ciasta od góry, dociskamy aby skleić obie warstwy,
    a potem łapiemy dolny brzeg i nakładamy go na powstałą grubszą część.
    Znowu dociskamy do siebie brzegi ciasta.
    Powstaje niezbyt ładne połączenie, ale nie ma się co przejmować – odwrócimy bagietkę tak, żeby „szew” był pod spodem.
    Teraz rozciągamy bagietkę, trzymając za jej końce, aż osiągnie pożądaną długość /klasycznie 30-35cm a nawet 50cm/.
    Końce, za które ciągniemy zrobią się cieńsze niż środek i tak ma właśnie być.

    Układamy na blasze wyściełanej pergaminem posypanym mąką kukurydzianą.
    Przykrywamy, czekamy około 30 minut, aż bagietki podwoją objętość.
    Odkrywamy, każdą nacinamy na ukos w kilku miejscach.
    Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni.
    Na dnie stawiamy żaroodporną miskę z gorącą wodą,
    blachę z bagietkami wsuwamy na środkowy poziom piekarnika.
    Pieczemy przez 20 minut, gorące bagietki zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka pszenna Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować