bagietka bogato nadziana

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Oryginalny sposób na zapiekankę. Dzięki temu, że bagietka/bułka paryska pieczona jest w całości po upieczeniu możemy pokroić ją na 2-3cm kromki. W ten prosty sposób zwykła zapiekanka stanie się gwiazdą nie jednej domówki;)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • bagietka lub bułka paryska
    30 dag sera gran capitan semicurado, lub innego sera dojrzewającego
    35 g kiełbasy chorizo
    natka pietruszki
    świeże chili
    szalotka
    2-3 żółte pomidorki koktajlowe

Bagietka bogato nadziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0gw4dsm 1. Z bagietki odcinamy piętkę z jednej strony. Z bułki wydrążamy środek.
  • image-08dx3qv 2. Ser, chorizo, szalotkę i natkę pietruszki miksujemy w malakserze. Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojone w plasterki pomidory i chili.
  • image-007g99l 3. Masą napełniamy wydrążoną bułkę.
  • image-1uxk8ot 4. Wcześniej odciętą piętką zasklepiamy otwór. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach C.
  • 5. Bagietkę po upieczeniu kroimy ząbkowanym nożem do chleba na kromki o grubości 2-3 cm. Podajemy z sosem czosnkowym lub keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy