Bagietka

0 (0 ocen)

Smakuje jak kupiona, ale nie czerstwieje tak szybko. Przepis na dwie sztuki.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 450
    200 ml ciepłej wody
    20 g świeżych drożdży
    2 łyżki oliwy
    po łyżeczce soli i cukru

Bagietka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i odrobiną wody, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Resztę mąki (przesianej) włożyć do miski, dodać pozostałe składniki i rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto.
    Wyrobione ciasto przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia (ma podwoić objętość ).
  • 3. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, uformować z nich bagietki.
    Umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch ponacinać ukośnie, odstawić do napuszenia.Posmarować wodą i
    piec ok 30-35 minut w 180 *C.

Porady

Ilość użytej wody zależy od mąki, czasem trzeba użyć odrobinę więcej lub mniej.

Komentarze

Podobne przepisy