Baci di ricotta - pączki z ricottą

0 (0 ocen)

Pączki z przepisu Nigelli Lawson, nie ma z nimi dużo pracy, robi się je wręcz ekspresowo. Są pulchne i mocno serowe. Szybko znikają z talerza.

Składniki:

  • 200 g ricotty
    2 jajka
    75 g mąki (1/2 szklanki)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki cukru

    ok. 3/4 l oleju rzepakowego
    cukier puder do oprószenia

Baci di ricotta - pączki z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka lekko ubij, dodaj serek i porządnie wymieszaj, dodaj resztę składników, dobrze zmiksuj. W wysokim garnku rozgrzej olej. Ciasto nakładaj łyżeczką i smaż z każdej stron na złoto. Odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Oprósz cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy