Baci di dama

0 (0 ocen)

  • 45 min

Te pyszne włoskie ciasteczka przypadną do gustu wszystkim. Baci di dama a więc kobiecy pocałunek. Są pyszne..zresztą jak wszystko z kuchni włoskiej:)

  • 45 min

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
    125 gram cukru z wanilią
    3/4 szklanki prażonych orzechów laskowych (prażyłam chwilę na suchej patelni)
    ok. 1/4 szklanki blanszowanych migdałów
    140 gram masła
    30-35 gram kakao
    krem czekoladowy lub 100 gram czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Baci di dama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekoladowo-orzechowe ciasteczka 1. Orzechy wraz z migdałami i cukrem rozdrabniamy blenderem- bardzo drobno. Powstałą mieszanką łączymy z utartym masłem. Mąkę z kakao mieszamy i dodajemy do masy orzechowej i miksujemy do połączenia składników.Odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i kieliszkiem, małą okrągłą foremką wycinamy krążki. Brzegi delikatnie spłaszczamy formując coś na kształt łódeczki. układamy na blasze i wstawiamy na ok. 10-13 minut do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni.
    Po przestudzeniu krążki smarujemy połowę ciasteczek czekoladą i zlepiamy drugą połówką, otrzymując wyczekiwane czekoladowe pocałunki.

Porady

ciasteczka możemy również przygotować w wersji bez kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy