BABSKI GAR

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis wymyśliłam sama podczas tegorocznej majówki, postanowiłam wykorzystać tylko to co było do dyspozycji w domu :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej
    1 woreczek kaszy gryczanej
    5 średnich ziemniaków
    1 lub 2 papryki czerwone
    1 większy pomidor
    500g pieczarek lub słoik pieczarek w zalewie solnej
    6 parówek cienkich
    1 duża cebula
    pietruszka, sól, pieprz, przyprawa uniwersalna,
    majeranek
    bazylia, oregano

Babski gar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jęczmienną i gryczaną ugotować według przepisu, ziemniaki obrać pokroić w plastry, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski, pomidora pokroić w grubsze plastry, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki ( jeżeli są w słoiku wystarczy odcedzić) parówki pokroić w grubsze plastry a cebulę w półksiężyce.
    Do garnka włożyć pokrojone ziemniaki, paprykę, pomidora- wlać do garnka wodę i dusić ok 10 minut.
    Na patelni podsmażyć cebulę do momentu aż się lekko zeszkli, parówkę podsmażyć na patelni i dodać to do garnka z ziemniakami papryką i pomidorem.
    Dodać pieczarki, podlać wodą i dusić na średnim ogniu.
    Na końcu wsypać obie kasze- jęczmienną i gryczaną.
    Doprawić według własnego smaku.

    W osobnym garnku przygotować sos pomidorowy lub pieczeniowy jasny.

Porady

Zamiast parówki można dodać kiełbasę. Potrawę można doprawić przyprawą do kurczaka i curry. Zamiast kaszy można przygotować ryż długoziarnisty lub makaron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy